Официален търговски и сервизен представител на

Официален търговски и сервизен представител на

Поддръжка на канализацията: какво оборудване се използва, за отпушване на тръби

Правилната поддръжка е от съществено значение, за да може канализационната система да функционира оптимално, за да се избегнат запушвания или, още по-лошо, счупвания с неприятни и вредни последици.

В тази статия ще видим как да извършим правилната поддръжка на канализацията и какви са най-добрите съоръжения за промиване на тръби.

Редовна поддръжка на канализационната мрежа

Поддръжката на канализационната мрежа се дели на редовна и извънредна, в зависимост от честотата и необходимостта от намеса: първата всъщност трябва да се извършва периодично и по-често, докато втората се извършва само при по-важни проблеми.

Редовната поддръжка на канализационната система е много важна, тъй като позволява на канализацията винаги да работи по най-добрия начин: като периодично проверяваме състоянието на канализационните тръби, ние също ще избегнем причините за проблемите, които след това биха изисквали извънреден ремонт.

По-конкретно, необходимо е да се провери дали в тръбите не се натрупват отпадъци, които биха могли да причинят запушвания, както и да се провери общото състояние на тръбите, плътността на фитингите и наличието на стагнация в определени участъци.

Ако проверките разкрият проблеми, ще трябва да отпушим тръбите, да ги почистим и да елиминираме остатъци, налепи и утайки. Нека да видим тогава кои са най-подходящите инструменти за почистване на канализационни тръби.

Добрите правила за поддръжка на канализационните тръби

Както учи здравият разум, първото правило за правилно почистване е да не се замърсявате много.

Канализационната система на някои къщи, особено за кооперации или изолирани жилища, е оборудвана със септична яма, която съдържа твърди отпадъци и в същото време освобождава течни отпадъци и канализация в градската мрежа. В други случаи обаче има така наречената помийна яма: голям подземен контейнер, в който се натрупва черна вода, която периодично трябва да се изпразва.

И в двата случая, за да се избегнат проблеми с тръбите и самите контейнери, трябва да се спазват някои предпазни мерки, като се избягва използването на определени вещества, които могат да благоприятстват образуването на запушвания.

  • не изхвърляйте твърди отпадъци като салфетки, пелени, дамски превръзки и тежка хартия в канала;
  • не хвърляйте по тръбите бои, разредители, токсични материали като цяло, масла и втвърдяващи се мазни вещества;
  • не изхвърляйте остатъците от храна в кухненските мивки.

Ако тези препоръки не се спазват, канализацията може да бъде запушена и водопроводната система може да произведе неприятни миризми: в този случай е необходимо да се почистят септичните ями или помийните ями. Понякога е възможно да се действа самостоятелно, докато много често е необходимо да се обърнете към професионалисти в почистването на канализационните тръби.

Как да почистите канализационната тръба

Преди да пристъпите самостоятелно към почистването на канализационни тръби, помийни ями или септични ями е добре да знаете, че това не е работа за хора със слаб стомах и че трябва да сте подготвени за неприятни миризми и гледки: затова се снабдете с маска, латексови ръкавици устойчиви, предпазни очила, сода каустик и гъвкави за отпушване.

За правилното функциониране на помийните ями и септичните ями е необходимо да се следи щателно и много често, често да се изпразват помийните ями, да се проверява наличната течност и да се избягва претоварване поради дъждовна вода или други външни вещества.

При запушвания ще се наложи отпушване на тръби и отпушване на канализацията. След като намерите главната помийна яма, ще трябва да премахнете наличните отпадъци с лопата, докато можете да идентифицирате дупките на различните дренажи. Когато кладенецът е на по-малко от 10 метра от къщата, може да се използва маркуч за ръчно отпушване на канализацията. Когато почистването приключи, опитайте да разтоварите, за да проверите ефективността, изсипете сода каустик в санитарния фаянс, оставете да действа няколко часа и накрая затворете кладенеца.

Разделяне на канализационните тръби

Освен че са „не много чисти“, дренажните операции могат да бъдат по-сложни, отколкото си мислите: поради тази причина винаги е по-добре да разчитате на професионалист, оборудван с най-доброто оборудване за измиване и почистване на канализационните тръби.

Сред тях са мобилните канализационни водоструйни машини, използвани за:

  • отпушване на тръби
  • почистване на канали
  • почистване на канализационни тръби
  • отпушване на канализацията
  • отстраняване на кладенци
  • почистване на повърхности

Почистващите агрегати работят с водна струя под високо налягане (наречена хидроджет), благодарение на която се отстраняват натрупаните отпадъци, каналите се отпушват и най-упоритите материални блокове се елиминират. Водната струя под високо налягане е ефективна, тъй като почистването на тръбите се извършва с дюза, предназначена за почистване на канали. Високото ниво на водно налягане има двойна функция: от една страна премахва напълно блокиращите отломки, а от друга почиства повърхностите на тръбопровода, така че водната система да може да бъде възстановена.

Една от основните характеристики на малките каналопречиствателни агрегати е, че те използват само вода и не е необходимо използването на химикали, за да функционират. Това ги прави безопасен метод за почистване за оператора и изключително щадящ околната среда.

Уредите за почистване на канали PTC могат да бъдат разделени на 3 категории:

Мобилни: с електрически или бензинов двигател. Характеристиката на този вид продукт е простотата на използване и лекотата, с която може да се премества (дори в домовете). Мобилни | Булфиск ООД (bulfisk.com)

За вграждане: те са автономни машини, предназначени да бъдат монтирани на микробуси или малки камиони. Двигателят може да бъде задвижван с бензин или дизел. За вграждане | Булфиск ООД (bulfisk.com)

Ремарке: това са водоструйни машини на професионални ремаркета с бензинови или дизелови двигатели. Ремарке | Булфиск ООД (bulfisk.com)

Тези конкретни машини имат прости и интуитивни системи за управление и позволяват на операторите в сектора да работят в малки пространства, дори когато превозните средства за прочистване / canaljet имат затруднения с достъпа, например: исторически центрове, пешеходни зони, тесни улици или подлези.

Използването на този тип каналопочистващи машини за почистване на канализационни тръби означава за техниците да извършват бързи, решителни и рентабилни интервенции.